E iulie, vorbim despre bac

Deja imi dau ochii peste cap pentru ca exact acelasi lucru s-a intamplat si anul trecut: o gramada de copii au picat bacul si toata lumea se poarta de parca e surprinsa.

Am vazut-o pe Andronescu, zisa Abramburica, la nu mai putin de cinci emisiuni la TV ca doar e ministrul invatamantului. Observ ca nu-i aminteste nimeni de faptul ca astia sunt generatia ei, de data trecuta cand a fost ministru invatamantului (2008-2009) si daca are atatea idei bune, de ce nu le-a pus atunci in aplicare?

Copiii se justifica ca fiind stresati de camere. Adica ei saracii s-au pregatit da cand au ajuns acolo si au simtit apasarea lui big brother a zburat stiinta pe geam. Sau poate erau stresati de camere… adica prea frica sa copieze. Oricum ar fi, o sa se scoata camerele de la anu, se zice. Sunt sigura ca o sa fie promovabilitate de 97% pe merit pentru ca o sa se pregateasca copiii si daca n-o sa-i mai streseze camerele o sa poata si scrie.

Pe de o parte nu putem da vina pe profesori. Rolul lor e sa ofere elevilor reprezentari si la partea asta se descurca. Problema apare la testari care ar trebui sa functioneze ca o sita si aici nu-si fac unii treaba, ridicand din umeri *de ce sa nu-i trecem pe toti?* sau *ce sa-mi stric eu vacanta pentru o corijenta* sau *vine taica-su la scoala si face scandal*. Si asa ajunge copilul dupa 12 ani de scoala sa nu stie nici sa scrie, nici sa citeasca.

Cunosc pe cineva care refuza sa citeasca articole de pe Cracked pentru ca au prea multe cuvinte. Pentru astia nu poate fi vorba de citit carti, si cu atat mai putin de interpretat. Ei abia citesc un rezumat care probabil ca are si ala prea multe cuvinte.

Revenind la profesori. Intr-o clasa de liceu de 23 de copii exista diferente vaste intre copii, goluri imposibil de umplut intre cei pregatiti si cei care nu stiu sa scrie. Natural, profesorul nu va preda la nivelul celor dintai pentru ca aparentele trebuie pastrate si el incearca sa se faca inteles, macar partial, de toata lumea.

Si in cele din urma: Nu stiu sa scrie si sa citeasca. Cum sa ii inveti orice la nivel de liceu in conditiile astea?

Probabil ar trebui -pentru a se obtine pe drept rezultatele stelare din anii precedenti- ca BAC-ul sa consiste dintr-o dictare si citirea unor propozitii si fraze scurte, gen *Ana are mere.*

Reclame

2 gânduri despre „E iulie, vorbim despre bac

  1. Salut! Buun.. da’ de ce e vorba numai de liceu ? Din cele spuse de tine, ei nu stiu nici sa scrie, nici sa citeasca, prin urmare.. nu-i generala de vina ? Spor si numai bine!

    • Bineinteles ca nu e vorba numai de liceu, de asta am mentionat ca sunt generatia […scrie in articol…] adica de acum patru ani; adica daca dau acuma bacalaureatul acum patru ani terminau generala.
      Ce am vrut sa spun e ca intr-un sistem functionabil nu ar fi trebuit sa treaca de capacitate, si ca e un esec pe care doamna ministru nu si-l asuma.
      In fine, nu arat cu degetul spre cicluri din invatamant, ci spre conjunctura nefericita care a dus la situatia asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s