I. L. Caragiale

Google a bagat sigla cu marele Caragiale. Imi place asta.

Daca ar mai fi trait ar fi implinit azi 160 de ani. Nu e o varsta foarte mare pentru cineva care practica tao (sau asta vor ei sa te faca sa crezi), dar pentru un om obisnuit inseamna ca e mort. De mult.

In pofida faptului ca la liceu o dadeau in sus si-n jos cu, Caragiale eu i-am recunoscut geniul abia dupa, mult dupa liceu cand am gasit intr-un aticariat o carticica de „Nuvele si povestiri” la 1,5 lei, Editura tineretului, colectia Biblioteca scolarului, editie 1966 (asta se poate sari, acu decat ma laud).

Deschid si ma intampina „O faclie de paste” (langa care e scris cu ruj „TUTU TE IUBESC”. Trebuie sa ma opresc si sa-mi sterg o lacrima rebela la profunzimea acestui mesaj), din care citez

Pe un scaun de lemn, cu coatele pe genunchi si cu coatele rezemate in maini, sta Zidal. […] tine ochii atintiti asupra unui lucru spanzurat, negru si inform, sub care, pe alt scaun, la o potrivita inaltime, are o faclie mare.

Zibal priveste fara sa clipeasca procesul de descompunere a mainii ce desigur nu l-ar fi crutat pe dansul. El n-auzise urletele de afara ale nenorocitului:era acuma prea interesat ce vedea ca sa mai si auza. Zibal urmarise cu nesatiu toate contorsiunile, toate crispatiile stranii ale degetelor, apoi amorteala cuprinzandu-le incet pe unul cate unul – erau parca labele unui gandac, care se zgarcesc si se intind, se agita in miscari extravagante, tare, mai incet, incet de tot si apoi intepenesc sub jocul unui copil crud.

Era sfarsit. Mana se cocea si se umfla incetinel, fara miscare.

Asta ar trebui sa fie bagata inapoi in programa scolara, bate filmele cu omuleti mari si albastri si cartile cu vampiri sclipiciosi.

La fel si Hanul lui Manjoala, unde Diavolul ii ispiteste pe calatori:

M-am uitat cu bagare de seama de jur imprejur pe toti peretii – nici o icoana. Zice cocoana Marghioala:

-Ce te uiti?

Zic:

-Icoanele… unde le tii?

Zice:

-Da-le focului de icoane! d-abia prasesc cari si paduchi de lemn…

Femeie curata…

 

4 gânduri despre „I. L. Caragiale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s