Batranul si marea – Ernest Hemingway

S-a nascut sa fie pescar. Ar face altceva, dar nu are de ales pentru ca s-a nascut sa fie pescar. In tinerete a cutreierat lumea in lung si-n lat, pe mare, din Americi si pana in Asia si Africa. Acum nu mai are decat o barca mica si riduri. Numai ochii ii sunt tineri.

84 de zile nu a prins nimic, s-a intors acasa fara peste, a dormit pe ziare vechi si a visat lei si elefanti jucandu-se pe plaje infinite cu nisip alb.

Parintii l-au facut pe baiat sa plece; cred ca fiul lor ar trebui sa pescuiasca cu cineva care prinde peste. De atunci e singur.

Batran, fragil, trebuie sa se trezeasca zi de zi si sa infrunte marea, sa omoare pestii -fratii sai- cum le spune el, pentru a supravietui. „Si totusi suntem norocosi ca nu trebuie sa prindem si sa omoram stelele din cer”, isi spune.

E o carte frumoasa. Hemingway era adeptul devizei „taie, taie, taie” asa ca fiecare cuvant conteaza, ca in poezie.Se citeste in doua ore.

Ceea ce o sa ia fiecare de aici – adica din carte- (sau n-o sa ia) e foarte subiectiv asa ca ma opresc cu povestea.

Pentru cine vrea mai mult, exista filmul cu Spencer Tracy (mare actor) si animatia lui Aleksandr Petrov, la care artistul a lucrat timp de doi ani. Fiecare cadru e o opera de arta: ulei pe sticla.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s