In linie dreapta (As the crow flies) – Jeffrey Archer

Prima carte de Archer pe care o citesc. Cu siguranta nu si ultima.

Cred ca aceasta carte e unica, din punct de vedere al subiectului, pentru Archer. Din cate am observat celelalte carti ale sale au teme politice sau sunt despre inchisori (a stat cateva luni la inchisoare si i-au iesit trei carti pe tema asta). Desi e usor de citit, stilul lasa mult de dorit. Probabil asa se explica de ce uneori se vede nevoit sa rescrie si de 17 ori materialul (ca o nota interesanta JKR spunea intr-un interviu ca cele mai multe rescrieri a trebuit sa le faca pentru primul capitol -daca tin bine minte- din volumul 4: 13).

Cartea incepe cu Charlie, un baiat orfan care isi ajuta bunicul sa vanda legume pe strada in East End. Cand acesta moare, in timpul primului razboi mondial, Charlie ii mosteneste carutul cu legume si de acolo porneste ceea ce va avea sa devina cel mai mare lant de magazine din UK.

Unul din lucrurile care imi place este ca punctul de vedere se schimba periodic de la personaj la personaj, acoperind astfel in jur de 70 de ani (mult mai elegant decat pauzele lungi si dese pe care le face Anne Rice in cartile ei pentru a explica biografiile personajelor). Un rol important il joaca si Becky, fata pe care Charlie o tragea de codite cand mergeau la aceeasi scoala si care avea sa-i devina apoi sotie. Mi-a placut sa vad personajele crescand, dezvoltandu-se si imbatranind.

Doua puncte in minus majore sunt personajul negativ care nu e veridic (dar e acolo pentru ca altfel Charlie ar fi putut fi numit cel mai norocos om din lume sau asa ceva) si impactul minim pe care il are moartea unui alt caracter foarte important. Aici Archer ar fi trebuit sa ia o abordare mai emotionala, care sa ajute cititorul sa simpatizeze cu personajele. Pana la sfarsit (ultimele 100 de pagini sau cam asa) am inceput sa sar pagini. Sunt niste capitole acolo carora eu peronal nu le vad rostul, si care ar fi putut fi condensate in, poate, 20 de pagini sau mai putin.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s